Tog og bustransport i Norge og Sverige

 

Skal du med bus og tog i Norge:

 

Togselskaber i Norge

 

Oslo er ikke blot Norges hovedstad, men også det vigtigste knudepunkt for togrejser. Herfra spreder det lange norske skinnenetværk sig som en vifte. Der er også direkte togforbindelse mellem den norske hovedstad og København.

De fleste baner fører gennem skiftende landskaber, med panoramiske udsigter over forstæder, fjelde, søer og fjorde undervejs. Bergensbanen er en af de mest berømte jernbanestrækninger i Norge, og udråbt som en af verdens bedste togture af Lonely Planet. På dens vej mellem Oslo og Bergen kommer den over Hardangervidda, Nordeuropas højest beliggende fjeldplateau. En af dens afstikkere, Flåmsbanen, er blandt verdens stejleste jernbaner.
 

Der er adskillige togselskaber i Norge, herunder VY, Flytoget, Go-Ahead Nordic og SJ NORD.

  • VY står for de lokale tog i Oslo-området og enkelte regionale linjer, herunder Dovrebanen og Bergensbanen.
  • Flytoget er en hurtig forbindelse mellem Oslo Lufthavn og Oslo S (centrum).
  • Go-Ahead Nordic driver Sørlandsbanen mellem Oslo og Stavanger, Arendalsbanen og Jærenbanen.
  • SJ NORD driver syv baner i Norge, herunder de lokale tog i Nordland og Trøndelag samt en række regionale baner, herunder Nordlandsbanen, Dovrebanen, Raumabanen og Rørosbanen.

 

Rejs med bus i Norge
 

At rejse med bus i Norge er generelt en undervurderet rejseform – og det er en stor skam, for rutenetværket er enormt, og det når også ud til de tyndest befolkede områder. Ekspresbusserne binder alle større byer, lufthavne og færgeterminaler sammen, og mange af ruterne overlapper både hinanden og andre rejseformer tidsmæssigt helt fint.

 

 

Skal du med bus og tog i Sverige:

 

Togselskaber i Sverige

 

Oplev Sverige med tog – naturskønne udsigter og klimavenlige rejser Rejs med tog i Sverige for at udforske landet i al dets vidder – mens du nyder en betagende udsigt fra dit sæde. Uanset om du drømmer om at vandre under midnatssolen i svensk Lapland, eller har lyst til at udforske Sveriges mindre byer som en del af en rundrejse, så stig ombord og oplev Sverige med tog.

 

Sveriges jernbanenet dækker dele af landet, alle betjent af forskellige jernbaneselskaber:

 

Køb dine billetter på hver togoperatørs hjemmeside eller på stationen inden du rejser – husk på, at billetter ikke kan købes ombord.
Selvom din rute drives af et andet togselskab, er det værd at tjekke SJ-siden for at få et overblik over jernbaneruter og -destinationer.

 

Rejs med bus i Sverige

 

Skal du til Sverige med bus eller vil du køre rundt i landet med bus og tog?

Her finder du busruter og den svenske "Rejseplanen" til at planlægge turen.